Is de evolutie wetenschappelijk bewezen of slechts een theorie, of is evolutietheorie een geloof?
Anders Celcius
Wetenschap houdt zich bezig met meten, want “meten is weten”. Een mooi voorbeeld zien we bij Anders Celsius. Hij had een klein glazen buisje met kwik erin, en de kwik bewoog als de temperatuur veranderde. Toen water ophield vloeibaar te zijn en ijs werd, zette Celcius een streepje naast het glazen buisje. Het ijs werd weer water bij opwarming toen het kwik bij datzelfde streepje kwam. Hij noemde dat punt “Nul”.
Celcius liet de temperatuur stijgen tot het water stoom werd, en zette naast zijn buisje met kwik een streepje, en noemde dat “100”. Bij herhaalde proeven bleek zijn schaal van 0-100 graden zeer bruikbaar. Hij zette op papier onder welke omstandigheden hij de proeven had gedaan, en Graden Celcius was vanaf dat moment een vastgestelde schaal, een norm. Dit is een prachtig voorbeeld van wat wetenschap is en doet; het meet, herhaalt en vergelijkt en komt tot een norm die altijd waar is onder specifiek omschreven omstandigheden. En het is bruikbaar voor de wetenschap in het algemeen.
Is evolutie te meten?
Nee, want er is geen punt waarmee vergeleken kan worden, en de theorie of omstandigheden kunnen niet worden herhaald. Dat blijkt al uit het feit dat de afgelopen 250 jaar deze theorieën telkens bijgesteld moesten worden. Er zijn vondsten van versteende dieren en andersoortige planten en insecten gedaan, maar het blijft onduidelijk hoe volkomen flora en fauna, niet door rot aangetast, bijna in perfecte vorm worden gevonden in steen? We kunnen slechts gissen hoe dat is gekomen. Deze verzameling van gissingen heet evolutietheorie.
Wat gevonden wordt in aardlagen kan worden onderzocht door metingen zoals nucleaire reststraling in b.v. fossielen. Dat geeft een idee uit welke tijd het kan stammen. Nucleaire reststraling wordt beïnvloed door vulkaanuitbarstingen of meteorietinslagen, dus ook die tijdbepalingen zijn niet exact. Onderzoekers moeten hun evolutietheorieën continu bijschaven, niets is definitief vastgesteld? Voor de Engelssprekende dan ook bijgevoegde video met een paar prachtige voorbeelden.
Wanneer iets definitief is vastgesteld zoal Anders Celcius deed is het een wetenschappelijk feit. Newton had zijn theorie over bewegingen in de ruimte, maar Einstein bracht daar een nuance in. Newtons theorie was niet fout, maar nog niet af. Dat is anders bij de evolutietheorie, waar telkens weer een kruis door moet worden gezet als “fout”. Hoe kan het dan dat er iets als bewezen wordt onderwezen aan kinderen en studenten, dat niet bewezen is. Er wordt niets meer dan een overtuiging onderwezen, een hypothese. Een hypothese is een theorie die pas plek krijgt in de wetenschap als deze theorie bij herhaling door meten tot zelfde uitkomst leidt, maar wat is er te meten aan evolutietheorie? Er zijn vier wetenschappelijke gebieden. Als evolutie op scholen wordt onderwezen, dan moet deze theorie toch ergens onder kunnen worden gebracht bij deze vier.
Wetenschap is opgedeeld in vier gebieden.
- Natuurwetenschappen, waarmee de verschijnselen van alles wat dit heelal bevat, en hun onderlinge invloed op elkaar, wordt gemeten en beschreven. Meten is weten, en dat geldt voor: Natuurkunde, biologie, geologie, scheikunde…etc
- Formele wetenschappen tonen rekenkundig aan of iets (altijd) waar is of niet. Ze definieert en berekent verschijnselen met hun onderlinge invloed en legt dit methodisch vast. Wiskunde is de algemene naam voor veel deelgebieden in deze wetenschap, maar de techniek in het algemeen is daar natuurlijk ook vanaf geleid. Natuurwetenschappen en Formele wetenschappen gaan hand in hand om gemeten verschijnselen, die rekenkundig herhaald bewezen zijn, als wetenschappelijk feit op de kaart te zetten.
- Sociale wetenschappen beschrijven de onderlingen verhoudingen en verschijnselen van alles wat zelfstandig leeft. Simpel gezegd: onderling gedrag van mens of dier, en de invloeden daarvan op de omgeving. Hierin wordt onderzocht (gemeten) of verschijnselen zich herhalen onder de zelfde omstandigheden, waarmee die verschijnselen dan wetenschappelijk vastgesteld worden. Er is overlap met exacte wetenschap. Soms kan gedrag via hersenactiviteit gemeten worden, soms vanuit lichamelijke processen. De meetkunde van deze fysische ofwel biologische processen horen weer thuis de natuur- en formele wetenschap. Want, meten blijft weten(schap).
- Geesteswetenschappen, is een wetenschap waarin sociale culturen en hun geschiedenis bestudeerd worden. Het onderzoekt en beschrijft overtuigingen en denkprocessen van de mens, en de invloed daarvan op de sociale en culturele ontwikkeling. Het bestudeert b.v. de geschiedenis van geloofsovertuigingen, alsook de werkingen en doorwerkingen van de menselijke geest daarin, en de invloed op de mensheid. Er is hier een overlap met met exacte natuur- een formele wetenschappen, waar hersenactiviteit e.d. gemeten kan worden, en kan worden geassocieerd met het denken. Tegelijk wordt er ook onderzoek gedaan naar het onverklaarbare van de menselijke geest, en de culturele krachten die kunnen gelden zoals die worden gezien binnen religies.
Waar past de leer over evolutie?
De bestudering van geologische vondsten zoals fossielen en aardlagen passen binnen de Natuurwetenschappen. Maar evolutietheorie(en) die men aanhangt, over hoe dit alles kan zijn ontstaan blijk gebaseerd op niet-meetbare, niet-controleerbare en niet-reproduceerbare gegevens. Ze past dus niet in het vakje Natuur-, Formele- en Sociale wetenschappen, en dan blijft het vakje Geesteswetenschappen over.
Evolutietheorie is daarmee een geloof, een cultuur. De studie van het gedrag van de aanhangers laat zien dat het een religie is. Religie hoeft niet over een god of godheid te gaan. In de wetenschap wordt ook de volgende definitie gebruikt:
“Een geheel van overtuigingen, waarden en gebruiken, gebaseerd op de leringen van een verheven autoriteit”.
Deze autoriteit kan een mens zijn, maar ook groep of een standpunt! Een religie wordt in ieder geval door velen aangehangen en bewaakt, en vormt een sociale cultuur waarin men zich prettig en veilig waant, waarin men zich met elkaar machtig weet over andere culturen. Andere culturen worden door een bepaalde religie vaak als vijandig beschouwd. Dit is net wat merkbaar is bij de fervente aanhangers van evolutietheorie, die zich vaak met hand en tand verzetten tegen aanhangers van een scheppingstheorie. Dit natuurlijk ook visa-versa.
Daarmee is de vraag “Evolutietheorie of geloof?” teniet gedaan! want Evolutietheorie blijkt geloof, en zeker geen exacte of sociale wetenschap.
Johan