Hier de simpele uitleg van de werking
Bij elektriciteit in huis hebben we te maken met spanning, stroom en verbruikersapparaten.
Voor de spanning hebben we twee polen, fase L en N, waarvoor de twee gaten in de wandcontactdoos. De spanning wil nog wel eens variëren, wat je al merkt bij het aanzetten van b.v. een oven, waardoor het licht minder fel brandt.
Bij het aansluiten van een apparaat zal er van de ene pool naar de andere pool, door het apparaat, een stroom gaan lopen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de spanning., maar de ingaande stroom hoort altijd gelijk te zijn aan de uitgaande stroom (zie onder).
Bij een verschil is tussen de ingaande en uitgaande stroom loopt er ergen anders stroom naar aarde, vandaar de naam aardlekschakelaar.
Raak ik per ongeluk een spanningspool aan, dan loopt er stroom door mijn lichaam naar de grond (aarde). Wanneer de stroomsterkte boven 30 mili-ampére is, dan is dat dodelijk. Daarom schakelt de aardlekschakelaar normaal uit bij 30 mA lekstroom. Maar niet alleen als ik het aanraak, maar ook als er stroom kan weg kan lopen door vocht, door ongedierte of door defecte isolatie.
Mijn aardlek valt telkens uit.
Er bestaan twee soorten aardlekschakelaars voor een gewone huisinstallatie.
- Een aparte aardlekschakelaar met daarachter maximaal vier installatieautomaten (groepen).
Zoals hiernaast linksonder twee aardlekschakelaars, één voor vier groepen linksboven en de ander voor de andere vier groepen rechtsboven.
Eén aardlek kan dus vier groepen uit laten vallen.
Begin daarom eerst met het uitzetten van de vier groepen, zet de aardlekschakelaar aan, zet daarna groep voor groep aan tot de aardlek uitvalt, dan weet je welke groep het probleem geeft.
Het gevaar van b.v. de vriezer-groep achter dezelfde aardlekschakelaar met de tuinverlichtingsgroep, is dat bij regen in de nacht de aardlek uit kan vallen door de tuinverlichting, maar daarmee ook de vriezer.
- Elke installatie-automaat(groep) met eigen aardlekschakelaar, de z.g.n. aardlekautomaat.
Dit heeft zijn voordelen bij kwetsbare apparaten als vriezers en koelkasten.
Stap voor stap
- Haal eerst alle stekkers eruit van die bepaalde groep (hopelijk weet je hoe de groepen verdeeld zijn).
- Als de aardlek er dan niet meer uitvalt, stekker voor stekker erin totdat je het apparaat hebt gevonden dat problemen geeft.
- Als de aardlek er dan nog uitvalt, en je nu weet dat vocht en ongedierte een probleem kunnen zijn, nadenken of er op die groep b.v. buitenverlichting of een buiten-WCD zit aangesloten. Die dan eerst controleren.
- Ik heb het meegemaakt dat bij een lekkage van bovenburen het water in de elektriciteitsdozen kwam van de benedenburen, maar ook dat er een enorm grote rups in een WCD was gekropen; verrassingen te over.
- Verbindingen van buitenkabels, zoals dozen, WCD- of verlichtingspaaltjes zijn vaak zwakke plekken.
- Maar ook een waterlekkage in een waterkoker, een was- of afwasmachine of een ander apparaat kan de reden zijn.
- En ja, ook gewoon watergespetter dat een WCD of een apparaat is ingekomen kan de reden zijn.
- Kom je er dan nog niet uit, dan bel je een elektra-installateur.
Wist je?
- Dat je, voor de zekerheid van een goede werking, je periodiek de aardlekschakelaars moet testen met de testknop op de aardlekschakelaar.